måndag 21 juli 2014

Chiamadness!

Jag har en längre tid gått omkring och undrat vad den här hypen med chiafrön är för något. För dem som inte är invigda så är det alltså ett frö som sväller i vatten och bildar en gele, lite på samma sätt som linfrön. Dessutom lär det på samma vis som linfrön vara bra för magen och samtidigt innehålla en massa mineraler och sånt. Så, jag tänkte att jag måste pröva, och köpte hem lite frön från Punnitse & Säästä för typ... 2 månader sedan...

Sen förblev de ju då oanvända. Men, efter att nån (jag tror det var antingen Ila Nordman eller Noora Shingler) skrev om det på sin blogg så tänkte jag på pånytt att NU. Så jag följde nåt råd nånstans och blandade upp 2 msk chiafrön med 1 dl apelsinjuice (vilket var vad jag hade hemma) och väntade. Och alltså oj, det var ju GOTT t.o.m..! Och efter att ha kollat upp vad det riktigt är de innehåller så har jag inte kunnat sluta äta chiagel :) Nu hittar jag naturligtvis inte den rätta sidan efter att ha jobbat långt kvällsskifte, men bara en sån sak som att 2 msk chia innehåller mer omega-3 än en portion lax? I like. Enligt vissa källor ska man sen inte äta mer än 1 msk om dagen, men det verkar mest vara en såndär "vi vet inte tillräckligt om det här än"-gräns.

Bild: http://mabra.com/files/2014/03/chiafron.jpg

Det verkar gå att blanda i det mesta, såsom bröd, mysli, joghurt och allt. Jag tycker bara det är gott sådär, så jag äter det som ren gel :)

3 kommentarer:

  1. Jag hittade en chiapudding i Matmagasinet Vego, den lagar jag ibland =) Mycket god =) Dessutom går den att förbereda i förväg, så ett bra sätt att få lyxig frukost även på trötta morgnar.

    SvaraRadera
  2. Ett recept då alltså? Nice! Och jo, hur enkelt som helst att förbereda ju :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. http://www.recept.nu/josefine-jager/frukost-och-brunch/notter---fron/klassisk-chiapudding/ Här är receptet. Jag använde dock havremjölk och en hel banan (eko-bananer är ju mindre) och åt bara tinade frysta hallon till istället =)

      Radera