http://online.vasabladet.fi/Artikel/Visa/18251
Vid restaurang Alexander kostar en studentlunch runt 2,50 euro men
oavsett rymmer nu studerandes matbrickor ekologiska produkter.
Även
om restaurangen inte har ett så stort utbud för tillfället säger Glader
att ekologisk mat blivit en del av vardagen - även för studerande.
Sune Gladers restaurang vid Åbo Akademi deltar i progammet Stegvis mot Eko.
Hittills har restaurang Alexander uppnått den andra nivån i Stegvis mot
Eko. Men diplomet är mera än ett självändamål - restaurangchef Glader
tar även egna steg.
- Även om vi på den här nivån endast
behöver erbjuda två ekologiska produkter två gånger i veckan så har vi
valt att ha två ekologiska alternativ varje dag.
En stor utmaning
för köket är att anpassa det ekologiska till studentpriserna. De har
valt att börja med ekologiska mjölkprodukter.
I glaset kan
studerande hälla ekologisk surmjölk och på brödet kan de breda
ekologiskt smör. Även brödet är ibland ekologiskt, som enligt Glader är
ett bra och billigt sätt att äta mera ekologiskt.
Ännu
finns det en viss uppfattning om ekologiskt som ”elitens produkter”.
Men studentrestaurangen Alexanders deltagande i ”stegvis mot eko” visar
att även studerande har råd med ekologiskt.
- Kan vi så kan ni, säger Glader och tar en klunk ekologisk piimä.
Källa: Vasabladets nättidning www.vbl.fi,
Ebba Håkans och Sarah Groop)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar