onsdag 12 februari 2014

Inna diggar: Ekomat på Academill!

http://online.vasabladet.fi/Artikel/Visa/18251

Vid restaurang Alexander kostar en studentlunch runt 2,50 euro men oavsett rymmer nu studerandes matbrickor ekologiska produkter.
Även om restaurangen inte har ett så stort utbud för tillfället säger Glader att ekologisk mat blivit en del av vardagen - även för studerande.
Sune Gladers restaurang vid Åbo Akademi deltar i progammet Stegvis mot Eko.

 Hittills har restaurang Alexander uppnått den andra nivån i Stegvis mot Eko. Men diplomet är mera än ett självändamål - restaurangchef Glader tar även egna steg.
- Även om vi på den här nivån endast behöver erbjuda två ekologiska produkter två gånger i veckan så har vi valt att ha två ekologiska alternativ varje dag.
En stor utmaning för köket är att anpassa det ekologiska till studentpriserna. De har valt att börja med ekologiska mjölkprodukter.
I glaset kan studerande hälla ekologisk surmjölk och på brödet kan de breda ekologiskt smör. Även brödet är ibland ekologiskt, som enligt Glader är ett bra och billigt sätt att äta mera ekologiskt.
Ännu finns det en viss uppfattning om ekologiskt som ”elitens produkter”. Men studentrestaurangen Alexanders deltagande i ”stegvis mot eko” visar att även studerande har råd med ekologiskt.
- Kan vi så kan ni, säger Glader och tar en klunk ekologisk piimä.

Källa: Vasabladets nättidning www.vbl.fi,
Ebba Håkans och Sarah Groop) 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar