onsdag 29 januari 2014

Jonas Jonassons nästa: "Vegetarianen som lärde sig att äta sill"

Ja, vi kan lämna Jonasson ute ur det hela, men faktumet är att jag så småningom har nästan-beslutat mig för att ta in fisk i min kost igen. För att det är nyttigt (om man inte går till överdrifter, men då igen är just inget nyttigt) och gott, och för att jag tycker det är ett område jag gärna vill utbilda mig själv lite i.

Mina orsaker är egentligen ganska lösa - det är lite hälsoskäl och lite en vilja av att lära sig tillreda annan mat, och lite en vilja att skola mig själv i vilka fiskar som riktigt är okej att äta, och lite detdär att mina smaklökar saknar fisk, efter att ha lärt mig gilla sill i Aarhus. Dessutom handlar det mycket om balans för mig, och medvetna val. Att t.ex. bli vegetarian och sedan typ bara äta ost som proteinkälla är helkorkat, eftersom ost egentligen tär mer på miljön än kött ibland. Eller att inte äta älgkött för att man är mot köttindustrin (där älgkött ju inte alls har nån plats).

Vi får se vad det blir av det här nu bara, helt enkelt. Igår snokade jag runt på nätet och hittade t.ex. WWF:s fiskguide (klicka på fiskguiden 2011 i lång version nere till höger!), och enligt den var i alla fall sill en bra fisk att äta av! Därtill kollade jag med smarta Vivi som kan sånt här med fiskar. Så jag började i den kant jag har nån form av kunskap (sill behöver inte tillagas :P), och idag var jag och köpte mitt livs första burk med sill. Det fanns hur många märken och smaker som helst, men ett av dem var lite mindre okänt för mig (= mindre företag, bättre att stöda?) och levererade sin sill från Molpe, så det lät lokalt och bra för mig, även om det var rätt mycket dyrare än de andra. Men fisk är en lyxvara för mig, så det får gärna kosta :) Åt två små rågbrödbitar med sill här på eftermiddagen och OJ. Vad. Gott.

Här i veckorna tror jag att jag ska börja bekanta mig med fiskdiskarna i Vasa och ställa en massa frågor om varifrån deras fisk kommer, och så småningom börja lära mig att tillreda dem också..! Spännande tider det här!
Aj hey jo, och dessutom kunde jag tillägga att jag under den senaste månaden inte alls ätit ägg och mjölkprodukter som jag ju tänkt, för det har bara känts fel och onaturligt. Det enda jag ätit i mjölkväg har varit ekologisk fårost. Så för stunden är jag nån typ av pesco-vegan (nästan) eller nåt ;) Även om jag högst antagligen kommer börja köpa ekoägg från mitt gym, som samarbetar med ett litet eko-hönshus och därför har förmånliga och stora ekoägg ^^

Nog med egoprat. Ha det fint!
//Inna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar