söndag 17 mars 2013

Recept: Maffig (och nyttig!) chokladkaka!

Min lillasyster, som är väldigt intresserad av hälsokost och näringslära, delade för ett tag med sig två recept på nyttiga versioner av chokladkakor. Den första var med svarta bönor i (Jepp!), och jag åt av den då jag var hemhemma. Supergod! Då jag skulle försöka göra den själv i veganska version floppade den dock. Jag kanske ger den ett till försök nån gång senare.

MEN, den andra kakan blev testad igår då jag och min Varg kom ur bastun, och jag insåg att jag var sötsnål. Den är superenkel att göra, är helt vegansk (dvs. laktosfri och mjölkfri) och "rawfood" (den ska alltså inte gräddas), och innehåller inte heller tillsatt socker eller något mjöl.
Här kommer receptet (rakt kopierat från den här bloggen - som alltså inte är min systers):
  • 10 urkärnade dadlar
  • 1 dl kakao
  • 1 tsk vaniljpulver (obs! inte vaniljsocker!)
  • 3.5 dl mandelmjöl
  • 3 msk vatten
  • 2 msk nötsmör, tex. jordnötssmör
  • en nypa salt
Det enda som för mig var märkligt i receptet var vaniljpulvret, men jag hittade det direkt då jag kollade i min ekobutik. Det är alltså mald vaniljstång, inget märkligare. Mandelmjöl gjorde jag genom att köra oskalad mandel i min mixer. Mycket enklare än jag anat dessutom :)
Du blandar alltså allting bara, jag tog och klippte dadlarna i bitar före jag lade i dem, och så fick jag ha i lite mer vatten för att få det mixat. Jag använde en stavmixer för att få en jämn smet, och det gick lite kärvt, men det blev ändå bra.

Foto från bloggen jag snodde länken från


Sen trycker du ner smeten i en form (jag använde en frysburk i plast), och sätter in den i frysen, där den ska stå åtminstone en timme. Sen äter du den tillsammans med glass eller grädde eller kvark eller nåt annat mumsigt, och gärna hallon eller andra bär! Den är väldigt maffig, och smakar mörk mörk choklad, tycker jag. Aldrig skulle man tro att den inte innehöll socker eller mjöl alls! Eller ja, dadlarna är ju mest socker, men det är ju åtminstone naturligt sådant. Och kalorifri är den ju absolut inte, mycket nötter och så, men bara nyttiga fetter än en gång! Jag och varg åt den till frukost tillsammans med Oatlys havreglass och tinade hallon ;)

Try it!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar